دوره 4، شماره 2 - ( 12-1397 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 112-119 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ezzeddin N, Babashahi M. Role of the Food Traffic Light Labeling Policy in Healthy Food Choices; a Review Study . hrjbaq. 2019; 4 (2) :112-119
URL: http://hrjbaq.ir/article-1-305-fa.html
عزالدین ندا، باباشاهی مینا. نقش سیاست برچسب گذاری چراغ راهنمایی مواد غذایی در انتخاب های غذایی سالم؛ یک مطالعه مروری . مجله پژوهش سلامت. 1397; 4 (2) :112-119

URL: http://hrjbaq.ir/article-1-305-fa.html


دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، (Mina.Babashahi@sbmu.ac.ir)
چکیده:   (871 مشاهده)
طی دهه های گذشته، روند رو به رشد شیوع چاقی و بیماری های غیر واگیر، در کشورهای توسعه یافته و به دنبال آن در سایر کشورها تبدیل به معضل بهداشتی شده که این موضوع دارای عواقب منفی بر سلامتی جامعه و تحمیل بار اقتصادی فراوان بر سیستم بهداشتی و درمانی می باشد. استراتژی های مختلفی برای مقابله با این مشکل سلامتی در دنیا، تدوین و به اجرا درآمده است. یکی از این استراتژی ها، بر چسب گذاری مواد غذایی بسته بندی شده و یا منوی غذایی رستوران هاست که مصرف کنندگان را از کالری و محتوای غذای مصرفی آگاه می سازد. این مطالعه مروری با استفاده از منابع موجود به بررسی نقش چراغ راهنمایی مواد غذایی در انتخاب های غذایی سالم پرداخته است. نتایج مطالعات مختلف حاکی از آن است که برچسب گذاری چراغ راهنمایی، به دلیل درک آسانتر اطلاعات تغذیه توسط مصرف کننده و عدم پیچیدگی، در افزایش انتخاب های غذایی سالم و کاهش انتخاب مواد غذایی نا سالم موثرتر است. پیشنهاد می شود، دست اندرکاران حوزه سلامت جهت افزایش آگاهی و تغییر رفتار و عملکرد تغذیه ای افراد جامعه، از برنامه های آموزش تغذیه سالم با هدف کاهش عوامل خطر تغذیه ای حمایت بیشتری نمایند.
متن کامل [PDF 681 kb]   (117 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۷/۱۰/۱۸ | ویرایش نهایی: ۱۳۹۸/۸/۴ | پذیرش: ۱۳۹۸/۲/۲ | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: ۱۳۹۸/۲/۲ | انتشار: ۱۳۹۸/۴/۳

فهرست منابع
1. Organisation WH. Overweight and obesity.
2. Withrow D, Alter DA. The economic burden of obesity worldwide: a systematic review of the direct costs of obesity. Obes Rev. 2011;12(2):131-41. DOI: 10.1111/j.1467-789X.2009.00712.x PMID: 20122135
3. Arroyo-Johnson C, Mincey K. Obesity epidemiology trends by race/ethnicity, gender, and education: National Health Interview Survey. Gastroenterol Clin North Am. 2016 45(4):571–9.
4. Organization WH. Noncommunicable diseases country profiles 2014. 2014.
5. Ezzeddin N. Socio-Economic and Environmental Factors Involved in Overweight and Obesity; A review Study. Health Res J. 2018 3(4):225–32.
6. Hruby A, Hu FB. The Epidemiology of Obesity: A Big Picture. Pharmacoeconomics. 2015;33(7):673-89. DOI: 10.1007/s40273-014-0243-x PMID: 25471927
7. Organization WH. Global and regional food consumption patterns and trends. Procedia-Social and Behavioral Sciences. 2015;44:363-9.
8. Monteiro CA, Moubarac JC, Cannon G, Ng SW, Popkin B. Ultra-processed products are becoming dominant in the global food system. Obes Rev. 2013;14 Suppl 2:21-8. DOI: 10.1111/obr.12107 PMID: 24102801
9. Roberto CA, Khandpur N. Improving the design of nutrition labels to promote healthier food choices and reasonable portion sizes. Int J Obes (Lond). 2014;38 Suppl 1:S25-33. DOI: 10.1038/ijo.2014.86 PMID: 2503 3961
10. Young LR, Nestle M. Reducing portion sizes to prevent obesity: a call to action. Am J Prev Med. 2012;43(5):565-8. DOI: 10.1016/j.amepre.2012.07.024 PMID: 23079182
11. Ezzati M, Riboli E. Behavioral and dietary risk factors for noncommunicable diseases. New England Journal of Medicine. 2013;369(10):954-64.
12. Mela DJ. Determinants of food choice: relationships with obesity and weight control. Obes Res. 2001;9 Suppl 4:249S-55S. DOI: 10.1038/oby.2001.127 PMID: 11707 550
13. Boutayeb A, Boutayeb S. The burden of non communicable diseases in developing countries. Int J Equity Health. 2005;4(1):2. DOI: 10.1186/1475-9276-4-2 PMID: 15651987
14. Blundell JE, Cooling J. Routes to obesity: phenotypes, food choices and activity. Br J Nutr. 2000;83 Suppl 1:S33-8. PMID: 10889790
15. Marteau TM, Hollands GJ, Fletcher PC. Changing human behavior to prevent disease: the importance of targeting automatic processes. Science. 2012;337(6101):1492-5. DOI: 10.1126/science.1226918 PMID: 22997327
16. Thorndike AN, Sonnenberg L, Riis J, Barraclough S, Levy DE. A 2-phase labeling and choice architecture intervention to improve healthy food and beverage choices. Am J Public Health. 2012;102(3):527-33. DOI: 10.2105/AJPH.2011.300391 PMID: 22390518
17. Mejean C, Macouillard P, Peneau S, Hercberg S, Castetbon K. Consumer acceptability and understanding of front-of-pack nutrition labels. J Hum Nutr Diet. 2013;26(5):494-503. DOI: 10.1111/jhn.12039 PMID: 23534897
18. Freire WB, Waters WF, Rivas-Marino G, Nguyen T, Rivas P. A qualitative study of consumer perceptions and use of traffic light food labelling in Ecuador. Public Health Nutr. 2017;20(5):805-13. DOI: 10.1017/S1368980016002457 PMID: 27618994
19. Sassi F, Cecchini M, Lauer J, Chisholm D. Improving lifestyles, tackling obesity: the health and economic impact of prevention strategies. 2009.
20. Crockett RA, King SE, Marteau TM, Prevost AT, Bignardi G, Roberts NW, et al. Nutritional labelling for healthier food or non-alcoholic drink purchasing and consumption. Cochrane Database Syst Rev. 2018;2:CD009315. DOI: 10.1002/14651858.CD009315.pub2 PMID: 29482264
21. Hawkes C. Government and voluntary policies on nutrition labelling: a global overview. Innovations in food labelling: Elsevier; 2010. p. 37-58.
22. Borgmeier I, Westenhoefer J. Impact of different food label formats on healthiness evaluation and food choice of consumers: a randomized-controlled study. BMC Public Health. 2009;9:184. DOI: 10.1186/1471-2458-9-184 PMID: 19523212
23. Chen HJ, Weng SH, Cheng YY, Lord AYZ, Lin HH, Pan WH. The application of traffic-light food labelling in a worksite canteen intervention in Taiwan. Public Health. 2017;150:17-25. DOI: 10.1016/j.puhe.2017.04.005 PMID: 28622567
24. health.gov. 2010 Dietary Guidelines 2010. Available from: https://health.gov/dietaryguidelines/2010/.
25. Prevention W, editor control of NCDs: priorities for investment. First Global Ministerial Conference on Healthy Lifestyles and Noncommunicable Disease Control; 2011.
26. Morley B, Scully M, Martin J, Niven P, Dixon H, Wakefield M. What types of nutrition menu labelling lead consumers to select less energy-dense fast food? An experimental study. Appetite. 2013;67:8-15. DOI: 10.1016/j.appet.2013.03.003 PMID: 23523666
27. Roberto CA, Bragg MA, Schwartz MB, Seamans MJ, Musicus A, Novak N, et al. Facts up front versus traffic light food labels: a randomized controlled trial. Am J Prev Med. 2012;43(2):134-41. DOI: 10.1016/j.amepre.2012. 04.022 PMID: 22813677
28. Hawley KL, Roberto CA, Bragg MA, Liu PJ, Schwartz MB, Brownell KD. The science on front-of-package food labels. Public Health Nutr. 2013;16(3):430-9. DOI: 10.1017/S1368980012000754 PMID: 22440538
29. Brownell KD, Koplan JP. Front-of-package nutrition labeling--an abuse of trust by the food industry? N Engl J Med. 2011;364(25):2373-5. DOI: 10.1056/NEJMp 1101033 PMID: 21696305
30. Albert J. Innovations in food labelling: Elsevier; 2014.
31. Sonnenberg L, Gelsomin E, Levy DE, Riis J, Barraclough S, Thorndike AN. A traffic light food labeling intervention increases consumer awareness of health and healthy choices at the point-of-purchase. Prev Med. 2013;57(4):253-7. DOI: 10.1016/j.ypmed.2013.07.001 PMID: 23859926
32. Emrich TE, Qi Y, Lou WY, L'Abbe MR. Traffic-light labels could reduce population intakes of calories, total fat, saturated fat, and sodium. PLoS One. 2017; 12(2):e0171188. DOI: 10.1371/journal.pone.0171188 PMID: 28182630
33. Sacks G, Rayner M, Swinburn B. Impact of front-of-pack 'traffic-light' nutrition labelling on consumer food purchases in the UK. Health Promot Int. 2009;24(4):344-52. DOI: 10.1093/heapro/dap032 PMID: 19815614
34. Rejman K, Kasperska A. Nutritional and health benefits as the determinants of food choice in Polish consumers. Perspectives in Public Health. 2011;131(6):262-6.
35. Pettigrew S, Pescud M, Donovan RJ. Traffic light food labelling in schools and beyond. Health Educat J. 2012;71(6):746-53.
36. Olstad DL, Vermeer J, McCargar LJ, Prowse RJ, Raine KD. Using traffic light labels to improve food selection in recreation and sport facility eating environments. Appetite. 2015;91:329-35. DOI: 10.1016/j.appet.2015. 04.057 PMID: 25913684
37. Seward MW, Block JP, Chatterjee A. A Traffic-Light Label Intervention and Dietary Choices in College Cafeterias. Am J Public Health. 2016;106(10):1808-14. DOI: 10. 2105/AJPH.2016.303301 PMID: 27552277
38. Aslam MM. Are you selling the right colour? A cross‐cultural review of colour as a marketing cue. J Marketing communications. 2006;12(1):15-30.
39. Levy DE, Riis J, Sonnenberg LM, Barraclough SJ, Thorndike AN. Food choices of minority and low-income employees: a cafeteria intervention. Am J Prev Med. 2012;43(3):240-8. DOI: 10.1016/j.amepre.2012.05.004 PMID: 22898116
40. Scarborough P, Matthews A, Eyles H, Kaur A, Hodgkins C, Raats MM, et al. Reds are more important than greens: how UK supermarket shoppers use the different information on a traffic light nutrition label in a choice experiment. Int J Behav Nutr Phys Act. 2015;12:151. DOI: 10.1186/s12966-015-0319-9 PMID: 26652916
41. Hieke S, Wilczynski P. Colour Me In--an empirical study on consumer responses to the traffic light signposting system in nutrition labelling. Public Health Nutr. 2012;15(5):773-82. DOI: 10.1017/S1368980011002874 PMID: 22115180
42. Cecchini M, Warin L. Impact of food labelling systems on food choices and eating behaviours: a systematic review and meta-analysis of randomized studies. Obes Rev. 2016; 17(3):201-10. DOI: 10.1111/obr.12364 PMID: 2669 3944
43. 2015. GfntlIF.
44. Zargaraan A, Dinarvand R, Hosseini H. Nutritional traffic light labeling and taxation on unhealthy food products in Iran: health policies to prevent non-communicable diseases. Iranian Red Crescent Med J. 2017;19(8).
45. Malek Mahdavi A, Abdolahi P, Mahdavi R. Knowledge, Attitude and Practice between Medical and Non-Medical Sciences Students about Food Labeling. Health Promot Perspect. 2012;2(2):173-9. DOI: 10.5681/hpp.2012.020 PMID: 24688931
46. Bazhan M, Mirghotbi M, Amiri Z. Food labels: An analysis of the consumers' reasons for non-use. J Paramedical Scie. 2015;6(1).
47. Esfandiari Z, Marasi MR, Estaki F, Sanati V, Panahi E, Akbari N, et al. Influence of education on knowledge, attitude and practices of students of Isfahan University of Medical Sciences to traffic light inserted on food labeling. Tehran Univ Med J TUMS Publicat. 2019;77(1):54-62.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پژوهش سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Health Research Journal

Designed & Developed by : Yektaweb