گروه مددکاری اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران ، (Shuresh.lotfi86@gmail.com)
چکیده: (214 مشاهده)
مقدمه: بحث اخلاق کار افراد در سازمان می تواند به عنوان یک فرصت و یا تهدید برای سازمان تلقی شده و ارزیابی آن یک امر ضروری است. بنابراین مطالعه حاضر به شناسایی و مقایسه اخلاق کار در گروههای مختلف شغلی یک سازمان مرتبط با سلامت پرداخته است.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع پیمایش و بصورت توصیفی-تحلیلی در سال 1397 در شهر تهران انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد اخلاق کار(OWEI) گریگوری سی پتی (1990) بود که روایی و پایایی آن نیز مورد تایید قرارگرفت (آلفای کرونباخ 0.92). برای تحلیل دادهها از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس و فریدمن و آزمون لون) استفاده گردید.
نتایج: 616 نفر در این پژوهش مشارکت کردند. میزان اخلاق کار و ابعاد آن در تمامی گروههای شغلی و ردههای مختلف سازمانی متفاوت است. همچنین میزان پایبندی به اخلاق کار و شاخصهای آن در بین ردههای بالای سازمانی بیشتر از ردههای پائینتر است. نمره اخلاق کار کارکنان برابر با 21/78 درصد بود. همچنین در بین تمامی گروههای شغلی، شاخص دلبستگی و علاقه به کار بیشترین رتبه و شاخص روح جمعی و مشارکت کمترین رتبه را داشتند.
نتیجهگیری: نتایج بدست آمده بیانگر سطح بالای اخلاق کار و هر یک از شاخصهای آن در این مجموعه بود. مطابق نتایج پژوهش، افزایش اخلاق کار منجر به بهبود عملکرد در سازمان و همسوسازی افراد و فعالیتها خواهد شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/2/23 | ویرایش نهایی: 1399/12/2 | پذیرش: 1399/7/18 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1399/10/28 | انتشار: 1399/12/2