گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، ایران ، kh.abolmaali@iau-tnb.ac.ir
چکیده: (139 مشاهده)
مقدمه: بیماری سرطان تغییرات ناگهانی و ناخواسته را بر خانواده تحمیل میکند. گاه فرزندان جوان مراقبان این بیماران هستند و این تجربه میتواند موجب آسیب روانی و دگرگونی مسیر زندگی شود. هدف این پژوهش آگاهی از تجربۀ زیسته فرزندان از بیماری سرطان والدین بود.
مواد و روش ها: این پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی تفسیری انجام گرفت. نمونه متشکل از 8 نفر، با روش هدفمند متجانس انتخاب شدند. جهت تجزیه تحلیل داده ها از روش چهار مرحله چرخشی IPA اسمیت استفاده شد.
نتایج: از تجمیع 71 مضمون مرکزی در هر واحد معنایی، 12ساختار مکاشفهای در قالب 4 مضمون کلی در قالب: (1) احساسات حاصل از تجربه، (2) عوامل بنیادین موثر بر تجربه، (3) عوامل حمایتی و (4) عوامل مرتبط با جهانپدیداری بهدست آمد.
نتیجه گیری: این فرزندان در مراحل گوناگون با توجه به محرک های محیطی و میزان مسئولیت، احساسات مخرب و بعضاً پایداری را تجربه کردند وتاثیرات عمیقی بر رویکرد این فرزندان در مواجهۀ احتمالی خویش با بیماری سرطان و عدم تکرار این تجربه برای فرزندانشان داشت. از انجا که میزان حمایت خانوادگی و اجتماعی تاثیر بسزایی در پذیرش رویداد و معنایابی داشت، جامعه نیازمند اطلاعرسانی واقعبینانه و ارائه خدمات حمایتی منسجم و تخصصی در حوزۀ پیشگیری و درمان آسیبهای ناشی از فرزندان مراقبتکننده از والد مبتلا به سرطان است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/10/27 | ویرایش نهایی: 1401/3/11 | پذیرش: 1401/2/28 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1401/3/11